Istoricul școlii

Şcoala Gimnazială ,,Carmen Sylva, fosta Şcoală cu Clasele I-VIII, se află poziţionată la intersecţia drumului european E-85 cu drumul judeţean Roman–Piatra Neamţ, pe una din terasele câmpiei terminale a râului Moldova, în cadrul Moldova-Siret, pe podişul Moldovei.
În a doua jumătate a secolului trecut şi satul Elisabeta Doamna s-a încadrat în tendinţele generale ale epocii, astfel încât a avut loc un fenomen de introducere în reţeaua şcolară a copiilor neştiutori de carte.Din surse orale( documentele oficiale lipsind), se atestă faptul căsatul Horia s-a dezvoltat în urma Reformei agrare din anul 1878. Fiind înfiinţat la iniţiativa reginei Elisabeta, noua aşezare a beneficiat de serviciile unui arhitect belgian de origine germană, pentru proiectare şi a primit numele întemeietoarei: Elisabeta Doamna.
În comunele învecinate oraşului Roman, au luat fiinţă şcoli, după cum urmează: la Cotu-Vameş, în 1859, la Cordun, în anul 1867, la Carol, în anul 1888 şi în anul 1892 se înfiinţează şcoala din satul Elisabeta Doamna, actual Horia.
În satul Elisabeta Doamna şcoala are o istorie de 120 de ani şi a funcţionat în camere închiriate de la Banca Populară Independenţa până în anul 1928 când s-a mutat în corpul B din curtea şcolii Horia. Din anul 1910 până în anul 1928 în satul Elisabeta Doamna a funcţionat o Şcoală de Fete în spiritul educării femeilor ca o necesitate în regenerarea poporului ca o recomandare din parte autorităţilor.
La început, ca în Amintirile din copilărie ale lui Creangă sau în Anii de ucenicie sadovenieni şcoala avea două săli de clasă, o clădire în care locuia directorul şcolii, o curte cu fântână, totul împrejmuit cu gard de scândură. Şcolarii de altădată studiau religia, scrierea, citirea, gramatica, aritmetica, geometria, istoria, geografia, lucru manual, catehismul şi multe alte lucruri folositoare.
Deşi Legea Învăţământului din anul 1864 stipula obligativitatea şcolii, structura era următoarea: clasa I- divizia I, clasele a II-a şi a III-a, divizia a II-a , clasele a IV-a şi a V-a divizia a III-a.
Şcoala începea la 1 septembrie sau la 15 septembrie, dar procurarea manualelor şi o frecvenţă mai bună se putea lua în considerare în jurul datei de 1 decembrie, când gospodarii satului terminau munca la câmp şi puteau să se ocupe de învăţătura copiilor lor.
Peste drum de şcoală se află grădiniţa Horia, construită în 1974, o clădire cu două etaje ce numără 6 săli de clasă, din care una destinată bibliotecii comunale.
În  iunie 2012 s-a recepţionat parţial noua clădire a şcolii, aparţinând domeniului public al comunei Horia, mărginită pe trei laturi de drumul european E 85 spre Bacău, drumul naţional DN15 D spre Piatra-Neamţ, str. Simion Bărnuţiu. Clădirea școlii ocupă o suprafață de 10.129 mp, având următoarele resurse spatiale:
- parter: 2 săli de clasă, un spațiu pentru depozitat ,,Cornul și laptele”,  un spațiu pentru centrală termică, un grup sanitar pentru fete, un grup sanitar pentru băieți, un grup sanitar pentru profesori, un vestibul, casa scării  și holuri.
- etaj I: 2 săli de clasă, trei birouri, un spațiu de depozitare, un grup sanitar pentru fete și un grup sanitar pentru băieți, casa scării și hol.
Tâmplăria ușilor  din interiorul clădirii este din termopan PVC, de culoare alb. Tâmplăria ușilor exterioare precum și a geamurilor este din termopan PVC de culoare maron.
Acoperișul școlii este tip şarpantă cu învelitoare din tablă oțel tip țiglă, cu protecție anticorozivă, culoarea maron.
Sursele de finanţare ale şcolii sunt: Consiliul Local al Primăriei Horia, venituri extrabugetare realizate din  închirieri de teren, donaţii şi  sponsorizări, precum şi sprijinul financiar primit de la Consiliul Reprezentativ al Părinţilor.