duminică, 24 aprilie 2016

Poftiți la muzeu!

În săptămâna „Școala altfel: să știi mai multe, să fii mai bun!”, din acest an școlar, am avut parte de un eveniment deosebit: inaugurarea Muzeului de etnografie amenajat de doamna prof. înv. preșcolar Carmen - Lenuța Mititelu. Pentru viitorii vizitatori curioși, vă anunțăm că muzeul a fost amenajat într-una din sălile de clasă ale grădiniței, la etajul al II-lea. Doamna educatoare, câțiva părinți și profesori au adunat cu greu obiectele folosite odinioară de bunicii și străbunicii lor. Acestea au fost recondiționate și, într-un final, expuse în Muzeul de etnografie. Pentru inaugurare, preșcolarii și elevii au pregătit și prezentat o șezătoare, la care am avut invitați de seamă: preotul paroh al satului, domnul viceprimar al comunei Horia, două reprezentante ale Centrului de Cultură și Arte „Carmen Saeculare” din Piatra Neamț, părinți, profesori și elevi. Fiecare din participanții la eveniment a tăiat și a păstrat o bucățică din panglica tricoloră care ne interzicea accesul în muzeu până la inaugurare. (Director, prof. Ramona Munteanu)

sâmbătă, 23 aprilie 2016

Școala altfel... pe aripi de FLUTURAȘI!

Vă prezentăm câteva dintre ctivitățile desfășurate în săptămâna ,,Școala altfel: să știi mai multe, să fii mai bun!”, la nivelul grupei mijlocii – FLUTURAȘII, coordonați de către doamna profesor pentru învățământul preșcolar CARAIMAN IONELA – LAURA. Vizită la BIBLIOTECA COMUNALĂ: activitatea a fost desfășurată în parteneriat cu BIBLIOTECA COMUNALĂ, prin bunăvoința doamnei bibliotecar Armașu Ancuța. Ca de fiecare dată, doamna bibliotecar ne-a primit cu brațele deschise, pregătită cu multe și frumoase surprize pentru copii. Așadar, activitatea a fost una complexă, de relaxare și sistematizare a unor noțiuni, fără a se rezuma doar la o simplă vizită la bibliotecă. Astfel, copiii au primit informații despre ce înseamnă o bibliotecă și care este utilitatea, rolul ei în viața omului, au avut parte de o prezentare de cărți pentru copii, au răsfoit cărți potrivite vârstei lor, iar în final am organizat câteva jocuri distractive. Participarea copiilor a fost activă și conștientă, lucru pentru care au fost răsplătiți cu bulinuțe vesele.
Vizită la BISERICĂ: copiii au fost întâmpinați de către părintele paroh care le-a prezentat, pe înțelesul lor, lăcașul de cult, precum și câteva informații despre sărbătoarea de Paști, despre tradițiile specifice acestei sărbători și au primit Sfânta Împărtășanie. La final, au fost răsplătiți cu bombonele aromate.
Activitate creativă: în cadrul acestei activități preșcolarii grupei au realizat ornamente de Paști, destinate organizării unei expoziții în holul grădiniței noastre. Cele mai reușite lucrări au fost selectate pentru a participa la diferite concursuri județene, interjudețene și naționale, cu tematică pascală. Lucrările au fost realizate în diferite tehnici: pictură, creion, colaj, decolaj. Materialele folosite au fost cele aflate la îndemâna copiilor: acuarele, creioane colorate, hârtie colorată, carton colorat, mărgeluțe, materiale din natură (ouă, floricele, frunzulițe, crenguțe). Astfel, cu puțin efort, pricepere și multă dragoste, din mânuțele mici au ieșit adevărate minunății de ornamente: ouă pictate și ornamentate, iepurași, puișori, coșulețe, pomișorul de Paști împodobit cu ouă roșii, felicitări, tablouri cu flori de primăvară, păsări călătoare și pomișori înfloriți. Copiii au fost foarte măndri de munca lor și au primit cu încântare aplauzele tuturor celor care au vizitat expoziția organizată.

Din lada bunicii!

În luna martie a anului școlar 2015 – 2016, preșcolarii de la grupa mijlocie – FLUTURAȘII, coordonați de către doamna profesor pentru învățământul preșcolar CARAIMAN IONELA – LAURA, au desfășurat proiectul tematic intitulat ,,Din lada bunicii”, având ca scop principal redescoperirea și promovarea meșteșugurilor strămoșești specifice zonei, prin implicarea preșcolarilor și a părinților acestora în diverse activități legate de etnografie. Ca obiectiv specific, am urmărit, la nivelul preșcolarilor, receptarea frumosului din arta populară, prin implicarea acestora în colectarea de obiecte tradiționale vechi, destinate donării Muzeului de etnografie al școlii noastre, o veritabilă expoziție cu obiecte de artă populară. Preșcolarii grupei și părinții acestora s-au arătat foarte încântați de tema propusă, au raspuns pozitiv cerințelor, proiectul fiind finalizat cu indeplinirea tuturor obiectivelor propuse.

Să ne cunoaștem istoria!

În semestrul al II-lea al anului școlar în curs, Complexul Muzeal Județean Neamț, respective Muzeul de Istorie Roman, a semnat un protocol de colaborare cu Școala Gimnazială ,,Carmen Sylva’’/Horia. În săptămâna 11-15 aprilie 2016, am avut bucuria de a avea drept oaspete în grădinița noastră pe doamna Otilia Mircea, inițitatorul acestui proiect, prilej cu care au fost desfășurate alte activitati interesante și atractive pentru micuții noștri, în cadrul aceluiași parteneriat.
În cea de-a treia zi a săptămânii ,,Școala altfel: să știi mai multe să fii mai bun!”, s-a desfasurat una dintre activitatățile stabilite în cadrul acestui parteneriat, la Grădinița cu program normal a Școlii Gimnaziale ,,Carmen Sylva’’/Horia, sub deviza ,,Să ne cunoaștem istoria!’’. Cu acest prilej, prescolarii grupei mari, coordonați de către doamna professor pentru învățământul preșcolar Mititelu Carmen – Lenuța, au vizitat Muzeul de Istorie Roman, avand ocazia să cunoască colecțiile acestui muzeu.

vineri, 22 aprilie 2016

Buburuzele și... ,,Școala altfel"

Buburuzele de la grupa mică, sub coordonarea doamnei prof. înv. preșc. Todireanu - Scorțaru Laura, au realizat oua de Paști. Aceștia au fost foarte încântați de roadele muncii lor.
În altă zi, reșcolarii de la grupa mică au făcut cunoștință, pentru prima dată, cu lumea cărților în cadrul vizitei la Biblioteca Comunală, ocazie cu care preșcolarii au fost inițiați în tainele cărților de copii și au interacționat cu doamna bibliotecara.

miercuri, 20 aprilie 2016

Ouăle roșii - tradiționale simboluri de Paști

Activitatea a fost desfașurată la grupa mare - ALBINUȚELE, fiind coordonată de către doamna prof. înv. preșc. MITITELU CARMEN - LENUȚA.